5 Mayıs 2011 Perşembe

Kemence Üstadı KATİP ŞADİ, UNESCO'nun "YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ"ne Aday Gösterilmeli

Katip Şadi Karadeniz Kültürünü yaşayan ve yaşatan çok önemli bir Kemençe Üstadı.. Bu değerli müzik adamının yaşarken farkına varalım... UNESCO otantik sanat ve müzik adamlarına verdiği "Yaşayan İnsan Hazinesi" sıfatını çoktan hak etmiş Katip Şadi.. Bu aktivitenin olabilmesi için başta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve ilgili birimler gerekli çalışmayı yapmalı.. Bununla birlikte Karedeniz'in görsel, yazılı ve sosyal medyası gündem oluşturup, dikkat çekip KATİP ŞADİ'nin UNESCO-YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ listesine alınmasını sağlamalıdır..


Bilmeyenler İçin Katip Şadi Kimdir: 
KATİP ŞADİ (doğum 1932) , Giresun Görele ilçesinde doğmuş günümüzde yaşayan Karadeniz kemençesi üstadlarından biridir.

Yine Göreleli kemençe üstadı Kemal İpşir'in talebesidir. Görele tarzı Karadeniz kemençesinin günümüzdeki isimlerinden birisidir.

Çok sayıda kaset,CD ve plağı bulunmaktadır. En son "Her zaman gelmezsin" ve "Almanya'dan geliyor" isimli albümlerini piyasaya sürmüştür...

Katip Şadi Görele'nin ilce, sahilinden yaylalarına kadar her yerde yaşamış, kemençe çalmış türkü yapmış horon kurmuş o bölge ve Karadeniz İnsanının sesi, sazı sözü olmuştur..

Katip Şadi yaşadığı bölge dışında da sanatını icra etmiş özellikle İstanbul'da uzun yıllar yaşamış ve her Karadenizli gibi gurbette; gurbetli Karadeniz'lilerle birlikte yaşamıştır..

Katip Şadi TRT'nin çektiği bir belgeselde:" Görele'den yaylaya yola çıkartık hep birlikte.. 8 saatlik yolda hem çalar, hem söyler hemde oynardık... Sonra yaylaya varınca bir ara verip dört-beş saat daha çalar oynardık.." Böylesi zor coğrafi şartlarda oynayarak, söyleyerek, eğlenerek çalışan, yaşayan bir kültürün temsilcisi Katip Şadi.. Bu kültür ve onu taşıyandan daha önemli bir HAZİNE varmıdır acaba?..

                                          
Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) somut olmayan kültür mirası çalışmaları kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce belirlenen Türkiye'nin 2009 yılı ''Yaşayan İnsan Hazineleri'' listesinde yer alan isimlere ödülleri verildi.

Törende, ödüle değer bulunan 9 isimden hortlatma kaval, dilli-dilsiz kaval alanında Yaşar Güç, dokumacılık ve doğal boyamacılık alanında Emine Karadayı, aşıklık-zakirlik alanında Veli Aykut, bağlama yapımcısı Bekir Tekeli, çini sanatçısı Mehmet Gürsoy, ebru sanatçısı Fuat Başar, tezhip sanatçısı Uğur Derman, hüsn-ü hat sanatçısı Hasan Çelebi ve abdallık geleneği-halk ozanlığı alanında Neşet Ertaş ödül aldı.


Denizli'de Köy Çobanı Olarak Bilinen HAYRİ DEV UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" Listesine Alındı.

Türkiye'den seçilen 7 kişi içerisinde yer alan Hayri Dev 2008 yılında "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak değerlendirilmişti.Denizli'de geleneksel kültürün önemli kollarından biri olan "Çam Düdüğü" alanında yurt içinde ve yurt dışında yaptığı çalışmalardan dolayı Hayri Dev'e Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından imzalanan "Teşekkür Belgesi" verildi.

Devamlı CİNSEL GÜÇ ARTIRAN HAPI reklamı yapan "RADYO KARADENİZ"in ismi "RADYO MAVİ BONCUK" olsun..

Karadeniz kültür müzik ve sosyal yaşamını yaşatmak ve paylaşmakla öğünen Radyo Ka (Radyo Karadeniz 93.3) son aylarda bitip tükenmeyen MAVİ BONCUK cinsel güç artırıcı reklamı yapıyor.. Radyo dinleyicisi olan 7 den 70 e çocukdan nineye Kardenizliler bir tulum-kemençe gaydesi dinlemek için radyo açtığında "-Mavi boncuk hapını yut, gecelerin hareketli olsun, 69 TL'ye bir kutu al bir kutuda arkadaşına hediye olsun.. Hepiniz Mavi Boncuk haplarını yeyin yutun geceleriniz hareketli olsun" reklamı ile karşılaşıyor..

Radyo Ka Karadeniz kültür ve ahlakı ile hiç uyuşmayan hatta bu kültürü zedeleyen yayından vazgeçmelidir.. eğer cinsel güç artırıcı haplarla para kazanmak istiyorsa Radyo Ka kemençe ve tulumdan vazgeçmelidir.. Ve ismini "RADYO MAVİ BONCUK " olarak değiştirip kendi yolundan gitmelidir..

Kardenizli'nim cinsel güç artırmak için Mavi Boncuk'a ihtiyacı yoktur.. Enerjisi yüksek Ligarba, hamsi, lahana MAVİ BONCUK ve benzeri haplardan daha güçlü ve etkilidir.. 
Karadeniz'linin ihtiyaç duyduğu enerji günlük hayatta kullandığı lahana, hamsi, muhlama, haşlma, ligarba, karayemişte vardır.. Herhalde Radyo Ka'nın patronları Karadeniz'den ve Karadeniz'li olamaktan kopmuş bu ürün ve kültürü yitimişler zayıf düşmüşler ki MAVİ BONCUK ve benzeri haplara ihtiyac duyuyor, kullanıyor, başkalarına da tavsiye ediyorlar..

Şu sıralar Radyo Karadeniz dinleyen pekçok yakın ve dostumun duygularını bu yazı ile dile getirerek MAVİ BONCUK tüccarlarının tercihlerini yapmalarını umuyoruz.. Ya Karadeniz ve onun erdemli gücü ve kültürü,, ya da Mavi Boncuk'un yapay gücü.. Karar verin artık.. Daha fazla zarar vermeyin bize ve kültürümüze..