4 Haziran 2016 Cumartesi

HACI KÖROĞLU'NUN 28 M2'LİK MUNGARABİS DÜZÜ'NDEKİ EVI HAKKINDA

HACI KÖROĞLU'NUN 28 M2'LİK MUNGARABİS(*) DÜZÜ'NDEKİ EVI HAKKINDA
Mungarabis Düzü Kacalah Dağı'nın zirvesine yakın bir yerinde bulunuyor. Rahmetli Dedem Hacı Köroğlu (Mustafa Zeytin) yazın bu evde kalır kışın köy merkezinde yüksek sıradaki evinde konaklardı. Bu evi bu seneki Mayıs'ın Yedisinde ölçtüm: eni 420 cm boyu 700 cm toplamı 28 m2'lik bir mezire evi yani.
Alt katta inek ve mandalar herhalde 4-5 tane sığar. Üst katta cemi cümle aile misafirler torun torba mutfak tuvalet rahat rahat sığar ve yaşardı.
Bu dağlarda evler ve büyüklükleri birbirine benzer hep aynıdır.
Bu evde yaşayan hane halkı: Annem Emine, Teyzelerim Makbule, Ayşe, Asiye, Elmas, Hanım, Dayılarım: İsmail, Hafız, Kemal, Mehmet, Yakup... 6 kız 5 erkek toplam 11 kişi. Tabii 1960 ve 1970'li yıllarda hane halkı önce Adapazarı Karasu sonra Hollanda'da gurbette hayatını idame ettirmiştir. Bu evde doğup göç edenlerin oğullarının ve torunlarının nüfusu bu gün yüzlü rakamlarla ifade ediliyor.
Tabii 8 yaşına kadar yaşadığım bu yerlerde hayat zordu belki ama herkes mutluydu. Gurbet varlık huzur ve hayat standartını yükseltti ama yanında pek çok güzel şeyide götürdü yitirdi.
Şimdi yeniden bu yerlerde Mayıs'ın Yedisi buluşması'nı başlatırken eski ve yeni nesil arasındaki kültürel bağı da kuvvetlendirmek istiyoruz. İşte kendimizi ve dünyayı daha iyi tanımak ve değerini anlamak için geldiğimiz yeri gidip görüp bilmemiz lazım.
Yakup Aksoy Mungarabis Düzü
MUNGARABİS: Büyük baş hayvanların acı ile bağırmasi
YÜZÜNCÜ YILINDA ZİYARET TEPESİ ŞEHİTLERİ'Nİ ANMA VE VE MAYIS'IN YEDİSİ BULUŞMASI İFA EDILDI. 21 Mayıs 2016 Kacalah Dağı Güneşli Köyü Köprübaşı Trabzon
-0:21
Beğen
Yorum Yap
Yorumlar
Kadir Kıtır Ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Yüreğine sağlık Yakup abicim
Yakup Aksoy Seneye ve sonraki senelerde bu yerleri ziyaret etebilmeniz için sizleri bilgilendiriyor ve anlatıyorum... Seneye Allah sağlık verir ve kısmet olursa hep birlikte Mayıs'ın Yedisi'nde burada olacağız. Bu Mungarabis Düzü'nde Hacı Köroğlu'nun en yakın komşusu senin Deden Miktad Uzun'du 100 metre mesafede yani Kadir Kıtır  Seneye ulaşım konaklama konularında önceden hazırlığımiz olacak inşallah.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder