Hasan Sancak Sürmene'de doğup yaşadığı Karadeniz'in en önemli simge enstrumanını sevmiş, yapmış ve bu kültüre önemli katkı sağlayan bir sanatkar.. 1945 yılında Sürmene'de doğan Hasan Sancak evli ve 3 kız 2 erkek olmak üzere 5 çocuk sahibidir. İlk okul dörtünçü sınıftayken ilk kemençesini yapmış 65 yaşına gelinceye kadar toplam 20 bin Kemençe yapıp satan kültür ve sanat adamı.. Bu gün bile Hasan Sancak ilk günki gibi heyecanla ve hergün yeni birşeyler öğrenerek, öğreterek sanatını icra ediyor... Hasan sancak ömrünün her anında olduğu gibi yine Kemençeyle Karadeniz Kültürü'nü yaşatmak için sevdalı bir çalışma yapıyor..
Kemençeye sevdalı olduğunu belirten Hasan Sancak, Sürmene'de Belediye'nin hazırladığı "Kemençe Yapım Kursu"nda öğretmenlik yaptı. Kendisine bir şey olsa bile artık gözünün arkada kalmayacağını ifade ederek mutluluğunu dile getiren Hasan Sancak, "Bu kurs Trabzon genelinde ilk kez açılıyor. Üç aylık periyotlar şeklinde devam edecek. Üç ayda ancak kursiyerlerimizin el becerilerini geliştirebiliriz. Yoksa bu zaman diliminde kemençe yapmayı öğrenmek neredeyse imkânsız." diye konuştu.
Kendisinin bile halâ yeni şeyler öğrendiğinin altını çizen Hasan Sancak, "Tabi ki onlardan bir anda usta olmalarını bekleyemeyiz, ancak bu kursa isteyerek geldiklerinden işlerinin daha kolay olacağını düşünüyorum." şeklinde konuşuyor..
Karadeniz ve Karadenizli'nin birlikte ve tek tek eğlenip, dinlenip, oynayıp çoştuğu bu "kültür, spor ve eğlençeyi bünyesinde taşıyan Kemençe'nin ustası Hasan Sancak Unesco'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" listesine alınmalıdır ki hem bu çalışma ve sabat, istikrar ödüllendirilsin hem de bu enstrumnla birlikte kültür yaşayabilsin..
Temmuz 2011
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder