29 Temmuz 2011 Cuma

Kemençe Üstadı KATİP ŞADİ, Tulum Üstadı REMZİ BEKAR ve Kemençe Ustası HASAN SANCAK Unesco'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" Listesi'ne Alınsın

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) somut olmayan kültür mirası çalışmaları kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce belirlenen Türkiye'nin ''Yaşayan İnsan Hazineleri'' listesinde yer alan isimlere ödülleri verildi.
Ödüle değer bulunan 9 isimden hortlatma kaval, dilli-dilsiz kaval alanında Yaşar Güç, dokumacılık ve doğal boyamacılık alanında Emine Karadayı, aşıklık-zakirlik alanında Veli Aykut, bağlama yapımcısı Bekir Tekeli, çini sanatçısı Mehmet Gürsoy, ebru sanatçısı Fuat Başar, tezhip sanatçısı Uğur Derman, hüsn-ü hat sanatçısı Hasan Çelebi ve abdallık geleneği-halk ozanlığı alanında Neşet Ertaş ödül aldı. Hayri dev ise çam düdüğü ve bağlama ile bu listeye girmeyi başardı..

Karadeniz'deki kültür birikimini üzerinde taşıyan bölgenin simgesi enstruman ve icra zenginliklerini sergileyen sanatçılarımızın bu "Yaşayan İnsan Hazinesi" listesine girmesini önemli görüyoruz.. Kemençe Üstadı Katip Şadi, Tulum Üstadı Remzi Bekar ve  Kemençe Ustası Hasan Sancak Karadeniz ve Anadolu kültürel mozayiğinin çok önemli yapı taşları.. Bu sanatçılara yaşarken değer verelim.. Bu kültürü yaşatalım..

Katip Şadi Karadeniz Kültürünü yaşayan ve yaşatan çok önemli bir Kemençe Üstadı.. Bu değerli müzik adamının yaşarken farkına varalım... UNESCO otantik sanat ve müzik adamlarına verdiği "Yaşayan İnsan Hazinesi" sıfatını çoktan hak etmiş Katip Şadi.. Bu aktivitenin olabilmesi için başta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve ilgili birimler gerekli çalışmayı yapmalı.. Bununla birlikte Karedeniz'in görsel, yazılı ve sosyal medyası gündem oluşturup, dikkat çekip KATİP ŞADİ'nin UNESCO-YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ listesine alınmasını sağlamalıdır

1937’de Rize Hemşin’de doğan Remzi BEKAR, pastacılık ve garsonluk yaparken de, Tulum çalarken en iyisi olmak istemiş… Nida Tüfekçi’nin ‘Tulumu temiz çalan’ sanatçı diye tanımladığı BEKAR, 1974’den sonra kendini Tulum üzerine araştırmalara vermiş… Remzi Bekar Tulum ile birlikte Hemşin ve Karadeniz kültürü konusunda hem o bölgenin dünü ve bu gününü yaşamış hemde yaşatmıştır... Bir çoğrafyanın kültürel değerlerini taşıyan iki önemli unsur Remzi Bekar ve Tulum... Bu kültürün yaşatılması için Tulum Üstadı REMZİ BEKAR UNESCO'NUN "YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ" listesine alınmalı.. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO'nun bu konuda dikkatini çekmek ve gerekli faaliyeti başlatmak için bu konuyu gündeme alıyoruz.

Hasan Sancak Sürmene'de doğup yaşadığı Karadeniz'in en önemli simge enstrumanını sevmiş, yapmış ve bu kültüre önemli katkı sağlayan bir sanatkar.. İlk okul dörtünçü sınıftayken ilk kemençesini yapmış ve 65 yaşına gelinceye kadar toplam 20 bin Kemençe yapıp satan kültür ve sanat adamı.. Bu gün bile Hasan Sancak ilk günki gibi heyecanla ve hergün yeni birşeyler öğrenerek, öğreterek sanatını icra ediyor... Hasan Sancak ömrünün her anında olduğu gibi yine Kemençeyle Karadeniz Kültürü'nü yaşatmak için sevdalı bir çalışma yapıyor..

Temmuz 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder